LATEST ANNOUNCEMENTS

Άρθρο στα ΝΕΑ: Είδαν μέλλον και κέρδη στα αρωματικά φυτά

 
Πηγή: http://www.tanea.gr/news/economy/article/5128361/eidan-mellon-kai-kerdh-sta-arwmatika-fyta/

Μύρισαν την ευκαιρία ανακαλύπτοντας τον ανεκμετάλλευτο πλούτο της ελληνικής φύσης με τα περίπου 6.600 αυτοφυή φυτά


Γιώργος Φιντικάκης | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2014 08:00 |
 Παράτησε μια στρωμένη δουλειά και μια πολλά υποσχόμενη καριέρα σε πολυεθνική εταιρεία συμβούλων για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, ξεκινώντας και πάλι από το μηδέν. Ο Νίκος Χατζηανδρέου, με δυνατές σπουδές σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, ήταν 33 ετών το 2008 όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αθήνα και να μετακομίσει μόνιμα με τη σύζυγο του και τους δύο γιους του στη Νάξο, στον τόπο καταγωγής του.
Το στοίχημά του ήταν να στήσει τη δική του επιχείρηση στον τομέα της αγροτικής παραγωγής αξιοποιώντας τα οικογενειακά κτήματα στο Σαγκρί, το οποίο απέχει 11 χιλιόμετρα από τη Χώρα του νησιού. Σήμερα μάλλον αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του.
Η γοργά αναπτυσσόμενη Organic Islands είναι η μοναδική στις Κυκλάδες που καλλιεργεί, αποξηραίνει, συσκευάζει και πουλάει οργανικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κερδίζοντας διακρίσεις, ενώ προμηθεύει καταστήματα στα νησιά και στην Αθήνα και τροφοδοτεί με πρώτη ύλη την αλυσίδα φυτικών καλλυντικών Κορρές. Περιπτώσεις σαν τη δική του υπάρχουν αρκετές. Νεότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας παραγωγοί, αγρότες ή πρώην στελέχη σε εταιρείες, τους διακρίνει ένα κοινό στοιχείο. Ανακάλυψαν τον ανεκμετάλλευτο πλούτο της ελληνικής φύσης με τα περίπου 6.600 αυτοφυή φυτά (πάνω από το 50% του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης), από τα οποία μάλιστα πάνω από τα 1.400 είναι ενδημικά είδη και υποείδη, δηλαδή δεν τα βρίσκουμε πουθενά αλλού στον κόσμο.
«Αν είχαμε συνειδητοποιήσει νωρίτερα την ανεξάντλητη πηγή πλούτου της μοναδικής βιοποικιλότητάς μας, σήμερα θα είχαμε δέκα εταιρείες σαν την Apivita και τον Κορρέ, ενώ το μέγεθος της ελληνικής αγοράς παραγωγής φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών δεν θα ήταν πέντε φορές μικρότερο του μέσου ευρωπαϊκού αλλά μεγαλύτερό του» λέει ο Αναγνώστης Τσουκαλάς, επικεφαλής Αειφορίας της Apivita, ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον χώρο.

Νίκος Χατζηανδρέου
Υπερδιπλασίασε την έκταση που καλλιεργεί στη Νάξο
Για κάποιον σαν τον 39χρονο σήμερα Νίκο Χατζηανδρέου που μεγάλωσε στην Αθήνα και πέρασε αρκετά χρόνια στη Βρετανία σπουδάζοντας, η προσγείωση στη μικρή κοινωνία της Νάξου μόνο εύκολη δεν ήταν. Του πήρε ένα χρόνο αναζητήσεων και πειραματισμών πριν καταλήξει στο ποια είναι η καταλληλότερη καλλιέργεια για την περιοχή, τα εδάφη αλλά και για τις δυνατότητές του. «Εψαχνα για έναν τομέα σχετικά εύκολο, που να μην απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές και να έχει χαμηλό μηχανολογικό και καλλιεργητικό κόστος» λέει. Από την οικογενειακή μετακόμιση μέχρι την ίδρυση της Organic Islands πέρασαν δύο χρόνια. Η μικρή εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 και η πρώτη καλλιέργεια ήταν το μελισσόχορτο, ιδιαίτερα απαιτητικό στη φροντίδα του όπως αποδείχθηκε στην πορεία. Τα τέλη του 2012 τον βρήκαν να καλλιεργεί μία σειρά από είδη: λεβάντα, φασκόμηλο, θυμάρι, φλισκούνι, ρίγανη, δενδρολίβανο κ.ά. Τα 12 στρέμματα έγιναν 30 και το 2014 αποδεικνύεται η καλύτερη χρονιά του. Πλέον η εταιρεία είναι καθετοποιημένη. Καλλιεργεί, αποξηραίνει, συσκευάζει και πουλάει τα προϊόντα της σε 30 καταστήματα, κυρίως στις Κυκλάδες αλλά και στην Αττική. Είναι η μοναδική στις Κυκλάδες που καλλιεργεί πιστοποιημένα οργανικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Κωνσταντίνος Ρήγας
Αρωμα κέρδους
από τα τριαντάφυλλα
Το εγχείρημα του 62χρονου σήμερα Κωνσταντίνου Ρήγα γύρω από την καλλιέργεια βιομηχανικού τριαντάφυλλου ξεκινά το 2004 στο Βόιο Κοζάνης. Τότε εισάγονται για πρώτη φορά από το εξωτερικό τα φυτά Rosa Damascena. Δύο χρόνια αργότερα αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, και σήμερα η έκταση που καλλιεργούν τα μέλη του συνεταιρισμού ανέρχεται σε 150 στρέμματα, με στόχο μέσα στην επόμενη πενταετία οι εκτάσεις να πολλαπλασιαστούν φτάνοντας μέχρι το 2020 στα 3.000 στρέμματα. Η παραγωγή ροδελαίου, αν και δεν επιδοτείται, αποτελεί μια σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα με διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις, καθώς 3 τόνοι δίνουν μόλις 1 κιλό ροδέλαιο, με την τιμή του να κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ το κιλό. Ενας ακόμη λόγος που είναι τόσο ακριβό το ροδέλαιο σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστατό του στην αγορά. Οι προοπτικές ανάπτυξης της παραγωγής ροδελαίου στη χώρα μας είναι μεγάλες, ενώ το προϊόν που παράγει η Κοζάνη κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων διεθνώς για την ποιότητά του. Η ζήτησή του αυξάνεται συνεχώς λόγω της χρήσης του ως πρώτης ύλης στη βιομηχανία των αρωμάτων, των καλλυντικών και στην αρτοζαχαροπλαστική.

Κώστας Γάκης
Ελειπε η τεχνογνωσία,
αλλά πήρε το ρίσκο και πέτυχε
Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο των παραδοσιακών καλλιεργειών (βαμβάκι, σιτηρά, ζαχαρότευτλα κ.λπ.), η οικογένεια του Κώστα Γάκη ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια να πειραματίζεται με αρωματικά φυτά. Αμέσως αντιλήφθηκε τις δυσκολίες του εγχειρήματος λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας, εμπειρίας καθώς και δικτύων διάθεσης των προϊόντων.
Στη διάρκεια των σπουδών του στο Γεωπονικό του Αριστοτελείου, ο κ. Γάκης αποφάσισε να δώσει περισσότερο βάρος στην καλλιέργεια και μελέτη διάφορων αρωματικών φυτών. Παράλληλα σε συνεργασία με γεωπόνους και την Αpivita ίδρυσαν την Αpivita farm, με κύριο στόχο τόσο την καλλιέργεια όσο και τη μελέτη σε ερευνητικό επίπεδο ενδημικών κυρίως αρωματικών φυτών. Σήμερα, ο 25χρονος γεωπόνος καλλιεργεί σε αγρούς με βιολογική πιστοποίηση χαμομήλι, λεβάντα, τσάι του βουνού, ρίγανη και μελισσόχορτο. Οι καλλιέργειες στο Γραμματικό Καρδίτσας, στον Δομοκό σε υψόμετρο 650 και στον Ολυμπο σε υψόμετρο 850, δείχνουν ότι τα παραγόμενα προϊόντα έχουν υψηλά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Φυσικά, οι ποσότητες ποικίλλουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ηλικία των φυτών. Το τσάι του βουνού έχει λ.χ. απόδοση μέχρι 100 κιλά ανά στρέμμα σε ξηρό προϊόν, η λεβάντα 2,5% σε αιθέριο έλαιο και το χαμομήλι 60-70 κιλά το στρέμμα σε ξηρό προϊόν.

Γιάννης Μωραΐτης
Εγκατέλειψε τα φάρμακα για να ασχοληθεί με υπερτροφές
Η ενασχόληση του 46χρονου Γιάννη Μωραΐτη από τη Θεσσαλονίκη με τα αρωματικά φυτά ξεκίνησε το 2011 και το 2013 στράφηκε επαγγελματικά στη μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία. Μέχρι και πέρυσι κατείχε διευθυντική θέση στη Medical Pharmaquality, από την οποία αποχώρησε έπειτα από 22 χρόνια συνεργασίας. Σήμερα έχει στήσει την εταιρεία φυτικών προϊόντων Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές (Pegasus-Bio Hyperfoods).
Σε 70 ιδιόκτητα στρέμματα στον Μελισσουργό Θεσσαλονίκης καλλιεργεί με βιολογικό τρόπο αρώνια, ιπποφαές, γκότζι και ελληνικά αρωματικά φυτά, που φέτος εκτιμά ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 20 τόνους. Την ποσότητα αυτή τη μεταποιεί σε μονάδα που διαθέτει στον Λαγκαδά, ενώ μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζει να επεκταθεί και στην παραγωγή αιθέριων ελαίων και εκχυλισμάτων. Η Πήγασος είναι η μοναδική ελληνική επιχείρηση που παράγει επί ελληνικού εδάφους βιοδιασπώμενες πυραμίδες τσαγιού (Tea Odyssey αποτελούμενη από 15-20 κωδικούς τσαγιών που καλλιεργούνται σε υψόμετρο άνω των 1.000). Οσο για τη σχέση με την πρώην εταιρεία του έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Εχουν δημιουργήσει από κοινού σειρά φυτικών προϊόντων που αποτελούν συμπληρώματα διατροφής με την εμπορική ονομασία Peata.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Next previous home